Walory i atrakcje turystyczne regionu Podbabiogórze

Podbabiogórze to obszar typowo górski, a naturalne bogactwo regionu stanowią lasy, zasoby wodne, różnorodne formy ochrony przyrody oraz bogate dziedzictwo kultury.
Z najwyższego wierzchołka Babiej Góry roztacza się przepiękna panorama we wszystkich kierunkach. Możemy podziwiać ze szczytu większość pasm Beskidów (Śląski, Żywiecki, Makowski, Mały, Wyspowy, Gorce, Tatry oraz góry Słowacji, a także kotlinę Orawsko-Nowotarską). To teren bliski kulturowo góralszczyźnie, krzyżują się tu bowiem wpływy górali: północ zamieszkują Babiogórcy; południe – Górale Orawscy (nazwa gwarowa: Orawiacy), zachód – Żywczaki, wschód – Kliszczacy. Każda z tych grup wykształciła swoisty typ budownictwa, stroju, zdobnictwa, rzeźby, malarstwa, muzyki i obrzędów.
Wartością bezcenną dla każdej społeczności jest jej tradycja i dziedzictwo kulturowe. Mieszkańcy podbabiogórskich gmin są spadkobiercami bogatego i różnorodnego dorobku kulturowego poprzednich pokoleń, na który składają się zabytki kultury materialnej i duchowej. Są wśród nich zabytki architektury, zbiory etnograficzne, obrazy, rzeźby, wytwory rękodzieła, obiekty kultury i kultu religijnego, a także zasoby środowiskowo-przyrodnicze oraz wierzenia, język, folklor słowno-muzyczny, zwyczaje i obrzędy. Na dziedzictwo kulturowe mieszkańców Podbabiogórza składa się przede wszystkim: gwara, bogata obrzędowość doroczno-rodzinna, tradycje związane z dożynkami, kolędowaniem, jasełkami, święceniem palm, rękodzieło ludowe, folklor muzyczny i taneczny, tradycyjna kuchnia i architektura. Przetrwały starodawne przyśpiewki i opowieści z wieloma bardzo specyficznymi obrzędami jak chociażby palenie hub, sobótki, folklor. Zachowała się również drewniana i murowana tradycyjna architektura, np. zabudowa wiejska i małomiasteczkowa, dworska i zamkowo-pałacowa, sakralna i świecka. Przetrwała również tzw. „mała architektura” m.in. liczne kapliczki i krzyże przydrożne, rękodzieło i nieprofesjonalna sztuka ludowa. Z tradycji wywodzą się również potrawy regionalne. Królową góralskich potraw jest kwaśnica z kiszonej kapusty z ziemniakami, kluski bulate przygotowywane z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki razowej, a także wyrabiane do dziś tradycyjnymi metodami wędzone i suszone sery, czy oryginalna nalewka – miodówka, przyrządzana z miodu wielokwiatowego i spadziowego.

Region tzw. Podbabiogórza wchodzi w skład kilku jednostek geograficznych. Są to: Beskid Żywiecki z Pasmem Babiogórskim, Jałowieckim, Polic i Podhalańskim oraz Górna (Czarna) Orawa. Pasmo Babiogórskie i Pasmo Polic leży na terenie trzech powiatów: suskiego – stoki północne i nowotarskiego – południowe. Zachodnia część Pasma Babiogórskiego znajduje się na terenie powiatu żywieckiego. Pasmo Jałowieckie leży na terenie dwóch powiatów: suskiego i żywieckiego. Powiat suski i nowotarski znajdują się w województwie małopolskim, natomiast żywiecki – w województwie śląskim.
Więcej informacji na temat naszego regionu tutaj.